Ernst Ludwig Kirchner
Aschaffenburg, Baviera 1880 - Frauenkirch, Graubünden 1938

Pintor alemany. Conreà el paisatge, rural i ciutadà, i les figures amb colors vius.
Fou un dels propulsors del grup Die Brücke, del qual se separà el 1913, i un dels primers pintors expressionistes.
Retirat a Suïssa (1915), creà una obra gràfica inspirada en la natura. La seva obra fou titllada de degenerada pels nazis (1933).
Kirchner va ingressar a la Technische Hochschule (escola tècnica) a Dresde en 1901 per a estudiar arquitectura. En 1903-4 va estudiar pintura a Munich, assistint a classes d’art a l’escola de Wilhelm von Debschitz i Hermann Obrist. Les seves visites als museus i exhibicions a Munich i la curta estada a Nuremberg, on va veure obres originals d’Albrecht Dürer, el va decidir a començar a pintar. Després del seu retorn a Dresden va fundar Die Brücke el 7 de juny de 1905, amb els seus amics Fritz Bleyl, Erich Heckel, i Karl Schmidt-Rottluff. Van proposar un programa polèmic, incitant al jovent a lluitar per les majors llibertats artístiques.
L’idealisme i l’entusiasme de Kirchner i dels altres joves artistes de Die Brücke podia ser mesurat per la seva extraordinària producció. El ràpid desenvolupament dels seus estils personals va ser part del resultat de la seva activitat frenètica, dibuixant i pintant prop de Dresden, a l’illa de Fehmarn, i a l’estudi, tant que la producció resultant va ser una immensa col·lecció de litografies, xilografies, d dibuixos. En la seva cerca d’una creixent forma simplificada d’expressió, Kirchner va ser fortament influït, així com els seus col·legues, per l’art africà.


Die Brücke va continuar les exposicions com a grup en les més grans ciutats alemanyes (Berlín, Darmstadt, Dresden, Dusseldorf, Hamburg i Leipzig) i en exhibicions itinerants a les comunitats més petites.

Kirchner va ser reconegut com a líder del grup, però quan en 1913 es va suggerir que escrivís una història de Die Brücke, es va crear polèmica entre els components del grup que acusaven d’egocentrisme a Kirchner, i el grup es va dissoldre.
A l’inici de la primera guerra mundial, Kirchner es va fer voluntari, però no va poder suportar la disciplina i la subordinació constant. Va sofrir atacs nerviosos i va ser ingressat temporalment en un sanatori, on va fer molts quadres importants i xilografies a color per a il·lustrar la història de Peter Schlemihl (1916). La gran dependència dels somnífers, la morfina i l’alcohol no li va impedir pintar frescos pel Sanatori Konigstein això com un gran nombre d’altres treballs.
En 1917 Kirchner es va traslladar a Suïssa, on va ser ajudat pel col·leccionista Dr. Carl Hagemann, l’arquitecte Henri van de Velde, i la família del seu metge, Dr. Spengler. Lentament es va anar recuperant, mentre continuava treballant. Els seus treballs van ser exposats a Suïssa i Alemanya.

El seu gran treball en pintura, xilografia, i escultura que incloïa dissenys per a teixits de Lise Guyer i, més important, per a la decoració del gran vestíbul del Museu Folkwang d’Essen, mai va ser acabat, degut a la dependència del museu a mans dels nazis en 1933.
Des de 1936 Kirchner va ser constantment destorbat pels constants atacs dels nazis a l’art modern, l’ocupació d’Àustria, i la prohibició d’exposar els seus treballs a Alemanya. L’estrès i les circumstàncies adverses de la seva malaltia el van portar a destruir destruir xilografies i escultures i cremar molts d’altres dels seus treballs.

El 15 de juny de 1938, va acabar amb la seva pròpia vida.
kirchner__group_of_artists.jpg
kirchner_japanese_parasol.jpg
Grup d’artistes: Otto Mueller, Kirchner,
Heckel, Schmidt-Rottluff.
1926-27. Oli sobre tela.
168 x 1260 cm Museum Ludwig, Cologne

Noia sota un parasol japonès. 1909 Oli sobre tela.
92,5 x 80,5 cm Kunstsammlung Nordrhein-
Westfalen, Dusseldorf.

kirchner_self-portrait_with_model.jpg
Autorretrat amb model.

kirchner_two_women_in_the_street.jpg
Dues dones al carrer. 1914.
Oli sobre tela.120,5 x 91 cm. Kunstsammlung
Nordrhein-Westfalen, Dusseldorf.

kirchner_soldier.jpg

Autorretrat de soldat. 1915. Oli sobre tela. 69,2 x 61 cm
Allen Memorial Art Museum, Oberlin College, Ohio.